maandag 19 maart 2012
KCT "openhartig" in nieuw boek over eigen recente verleden
De jongste geschiedenis van het Nederlandse Korps Commandotroepen (KCT) voor het eerst van binnenuit beschreven! Twee militair historici met unieke toegang tot de mensen en archieven van de bekende elite-eenheid voor speciale operaties uit Roosendaal vertellen in een nieuw boek, getiteld Callsign Nassau, hoe de commando’s sinds het einde van de Koude Oorlog (1989) hun vak en organisatie veranderden om wereldwijd te kunnen participeren in uitdagende crisisbeheersingsoperaties, gevaarlijke evacuaties uit crisisgebieden en riskante oorlogsmissies.
Het boek, vervaardigd onder de hoede van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), verschijnt op zaterdag 24 maart a.s., de dag dat het KCT zijn zeventigste verjaardag viert. Minister van Defensie drs. J.S.J. Hillen neemt op de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal dan het eerste exemplaar in ontvangst. Hij krijgt een kloek boek in handen dat is geschreven vanuit het perspectief van de commandotroepen zelf en dat samenhang geeft aan de fragmenten van operaties zoals die in de afgelopen jaren openbaar werden door de toekenning van diverse dapperheidsonderscheidingen aan commando’s, waarvan de bekendste de Militaire Willems-Orde van kapitein Marco Kroon is.
Het moderne KCT en zijn operaties
Het (tot nu toe veelal onzichtbare) werk van de commandotroepen in de brandhaarden op de Balkan in de jaren negentig en op de slagvelden van Irak en Afghanistan in het afgelopen decennium komt in deze nieuwe historische publicatie zeer uitvoerig aan bod. Callsign Nassau vertelt op onderbouwde en onderhoudende wijze het verhaal van het moderne KCT en zijn operaties. Het behandelt thema’s als de transformatie van het korps naar een offensieve Special Forces-eenheid, de komst van een nieuwe generatie officieren en manschappen, en hun geldingsdrang, de groei in tijden van krimp en be-zuinigingen, de vele missies in crisisgebieden overal ter wereld en ten slotte het vak-manschap en de moed onder oorlogsomstandigheden bij de recente bestrijding van ir-reguliere tegenstanders in Afghanistan.
Betekenis Callsign Nassau
Het KCT heeft sinds zijn begindagen in de Tweede Wereldoorlog een bijzondere band met het koningshuis. Dit komt tot uiting in de tradities van het korps, en in de naamgeving van operaties en taakeenheden. De zendercode (het callsign) Nassau werd de afgelopen jaren dikwijls door de commando’s gebruikt. Het is zodoende karakteristiek voor het expeditionaire KCT zoals dat de afgelopen twintig jaar vorm heeft gekregen.
(Uitgeverij Boom, 19 maart 2012)
Titel: Callsign Nassau - Het moderne Korps Commandotroepen 1989-2012
Auteurs: Arthur ten Cate en Martijn van der Vorm
Uitgever: Boom, Amsterdam
Omvang: 336 pag., gebonden, 17 x 24 cm, full colour, geïllustreerd
ISBN: 978 94 6105 6719
Prijs: € 24,50
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten