woensdag 15 augustus 2012

Scholieren worden officieren op KMA in Breda: Spijkerbroekendag!

door Willem Jan Joachems

Op de KMA (Koninklijke Militaire Academie) in Breda zijn woensdagochtend 180 middelbare scholieren begonnen aan hun officiersopleiding. Ze worden in de toekomst de leidinggevenden van de landmacht, luchtmacht en marechaussee. De opkomst met 180 mannen en vrouwen is lager dan de afgelopen jaren door de bezuinigingen bij de krijgsmacht.

De eerste scholieren meldden zich bij de poort al voor achten. Sommigen werden afgezet en uitgezwaaid door hun ouders. Ze mochten niet mee langs de slagboom want het kasteel van Breda met de omliggende gebouwen is militair terrein.

Krijgsmacht
Uit het hele land komen de eerstejaars cadetten: van Zuid-Limburg tot aan Noord-Holland. Urenlang hebben ze in de trein of auto gezeten. Een enkeling is dinsdagavond al aangekomen. De meesten gaan straks werken bij de landmacht en de luchtmacht. Een kleiner deel gaat naar de marechaussee. De marinemensen, die 'adelborsten' worden genoemd, volgen in Den Helder hun opleiding.

Voorbije jaren waren er soms opkomsten met tussen de 200 en 250 cadetten. Maar dat is verleden tijd. Door bezuinigingen komen er minder vacatures en zijn er ook minder functies. Nieuw dit jaar is dat cadetten al meteen op de eerste dag worden ingedeeld bij hun toekomstige werkgever: luchtmacht, landmacht en marechaussee.

Traditie
De officiersopleiding is zwaar. De cadetten volgen sportlessen, klim- en schietoefeningen. Bivakkeren in de stromende regen in een tentje op de hei wordt door velen ook niet als echt prettig ervaren. Maar het grote voordeel met de meeste andere opleidingen is dat er zekerheid is op een baan. De cadetten moesten van tevoren solliciteren op een functie en zijn aangenomen omdat er over een tijdje een vacature ontstaat. Ze krijgen ook al een salaris.

De Spijkerbroekendag is de dag waarop scholieren hun spijkerbroek lettelijk inruilen voor een (camouflage)uniform. Het is inmiddels al tientallen jaren traditie op de KMA. De academie bestaat sinds 1828 en werd opgericht door de toenmalige Koning Wilem I in het kasteel van zijn verre voorouder, Willem van Oranje.

(Omroep Brabant, 15 augustus 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten