maandag 12 maart 2012

Luchtmacht onder nieuwe leiding


Luitenant-generaal Sander Schnitger is sinds vandaag de nieuwe commandant van de Koninklijk Luchtmacht. Hij nam op Vliegbasis Gilze-Rijen de leiding over van ranggenoot Jac Jansen, die de functie bijna 4 jaar bekleedde.

Minister Hans Hillen: “U laat een luchtmacht achter die zich operationeel gezien met de besten kan meten. Onze F-16’s waren boven de Balkan. Ze waren en zijn boven Afghanistan. Ze waren boven Libië. Maar ze zijn ook elke dag paraat boven ons eigen grondgebied. Een heel gevreesde waakhond, die alles ziet, die blaft en ook kan bijten. Onze Apaches, levensgevaarlijk voor de vijand. Onze transportvloot. Onze tankvliegtuigen. En al die duizenden gekwalificeerde mensen die het luchtwapen zijn kracht geven.

Bij vriend en vijand wordt met groot respect gesproken over de Koninklijke Luchtmacht! Het doet mij dan ook groot genoegen u te kunnen melden dat het Hare Majesteit heeft behaagd u te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden.”

Pleidooi
Jansen onderstreepte het belang van nieuw personeel. “In aanzienlijke aantallen zelfs.”  Dat de luchtmacht geen nieuwe mensen nodig zou hebben is volgens hem een misvatting. Ook hield hij een pleidooi voor goed materieel. Vanuit de optiek van benodigde capaciteit maar ook voor de veiligheid van het personeel. “Wij vragen verdraaid veel van hen; de omstandigheden waaronder ze opereren en de risico’s die ze lopen. In dat opzicht is het beste nog niet goed genoeg”, aldus de scheidend commandant die als directeur bij Eurocontrol Maastricht aan de slag gaat.

Uitdaging
Opvolger Schnitger wil de komende tijd vooral stabiliteit en duidelijkheid. “De taak van de luchtmacht is ingezet worden, waar ook ter wereld wanneer de minister en dus de samenleving dat van ons vraagt. Dat maken we waar, met passie. Maar we moeten ook bezuinigen en de krijgsmacht op orde brengen. Dát en het goed doorlopen van de reorganisatie is voor mij de belangrijkste uitdaging. Ik zal daarbij nadrukkelijk aansturen op materieelvoorraden, geoefendheid en vulling van de organisatie zodat we weer gewoon ons werk kunnen doen.”

Het officiële deel van de ceremonie werd afgesloten met een luchtdefilé waarin vrijwel alle vliegtuig- en helikoptertypes van de luchtmacht zich presenteerden.

(ministerie van Defensie, 9 maart 2012)

Toespraak luitenant-generaal A. Schnitger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten