dinsdag 31 januari 2012

Militairen oefenen terroristische overval op waardetransport in Brabant


Auteur: Hessel Rippe


BREDA - Als onderdeel van een grootscheepse militaire oefening werd dinsdagochtend een waardetransport van Brink's bij De Galderse Meren overvallen door 'terroristen'. Tijdens de oefening wisten de soldaten van de landmacht de overval te verijdelen.
Terwijl de koude wind over de Moerstraat waait, overheerst de stilte. Een busje van Brink's waardetransport rijdt onder begeleiding van pantserwagens over de weg langs de Galderse Meren.

Dan schiet vanuit het niets een personenwagen de weg op en blokkeert de geldwagen de doorgang. Gewapende terroristen springen uit de wagen. Vanuit de rand van de weg komen tientallen terroristen uit de bosjes gesprongen die het vuur openen op de pantserwagens.

De terroristen uit de personenwagen plaatsen een bom bij het busje. De bom ontploft niet goed waarna de terroristen zich terugtrekken. De soldaten van de landmacht neutraliseren de laatste vijandelijkheden.

De terroristische aanval was onderdeel van een oefening waar in totaal 200 soldaten bij betrokken zijn. Onder de codenaam Rino Dragonder wordt deze week geoefend in Brabant. Vorige week werd onder dezelfde codenaam de hele week in Zeeland geoefend.

Michiel van der Laan is brigadegeneraal bij de Landmacht en is trots op zijn team. "Ze hebben uitstekend werk geleverd." Ondanks het karakter van de oefening, was de spanning bij De Galderse Meren te voelen. "Een oefening is een nabootsing van de werkelijkheid. Dus voor hun is dit geen oefening. Wij proberen dit scenario aan te kleden met het inzetten van een echt waardetransport en terroristen die een overval plegen", aldus de brigadegeneraal. "We willen laten zien dat wat we in Afghanistan doen, ook in Nederland kan."


(bron: Omroep Brabant, 31 januari 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten