dinsdag 31 januari 2012

Marine oefent in haven Rotterdam


Van het afzoeken van de Maashaven met een duikrobot tot het afspeuren van de romp van een vrachtschip op explosieven. Deze week beoefent de Duik- en Demonteergroep van de Koninklijke Marine in Rotterdam tal van realistische scenario’s op het gebied van havenbescherming.


Defensie ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot een structurele veiligheidspartner van politie, brandweer en gemeenten. Want ook binnen de landsgrenzen staat defensie voor veiligheid en garandeert het specialistische en unieke capaciteit voor binnenlandse inzet. Van de inzet van special forces bij een terroristische dreiging, ondersteuning bij crisis- en rampenbestrijding tot het uitvoeren van havenbeschermingstaken. Dit alles in het kader van de Intensivering Civiel-Militaire Samenwerking (ICMS).


Havenbewaking
Bij een verhoogde terroristische dreiging moet de marine binnen 48 uur twee duikpelotons kunnen leveren van ieder 32 duikers, zodat twee afzonderlijke havens gelijktijdig kunnen worden beschermt. Het duikpeloton kan objecten, zoals een schip of een stuk haven dat is aangemerkt als potentieel doelwit, beschermen tegen dreigingen. Van het preventief uitvoeren van explosievenonderzoek tot het onder water beveiligen van een object tegen inkomende dreigingen. Om de capaciteit en getraindheid op dit gebied te bestendigen, oefent de eenheid deze week in de haven van Rotterdam.


Realistisch
In een realistisch setting wordt het duikpeloton geconfronteerd met allerlei opdrachten in de haven van Rotterdam. Zo onderzoeken de duikers de scheepshuid van het historische stoomschip Rotterdam en wordt met de REMUS (Remote Environmental Monitoring System) de Rijnhaven afgezocht. Deze onderwaterrobot kan met hoogwaardige sonarapparatuur geheel zelfstandig en veel sneller dan duikers de (zee)bodem in kaart brengen. Het duikpeloton oefent in Rotterdam vanaf het duikplatform Nautilus, dat met een decompressietank speciaal hiervoor is uitgerust. 


(Bron: persbericht Defensie, 31 januari 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten