vrijdag 5 oktober 2012

Hillen bij militairen voor Somalische kust en in Afghanistan‪‪



"De beste dagen van de piraten liggen in het verleden. De jacht op zeerovers door Nederland werkt." Dit zei minister Hans Hillen afgelopen week aan boord van het zenuwcentrum van de strijd tegen piraterij, het commandoschip Hr. Ms. Rotterdam*.

Minister Hillen a/b van de Rotterdam.
In het midden Commandeur Ben Bekkering
Vanaf dit Nederlandse schip voert de NAVO met operatie Ocean Shield de druk op de zeerovers steeds verder op. De NAVO-missie staat onder bevel van de Nederlandse commandeur Ben Bekkering.‪‪
De minister kreeg tijdens zijn bezoek aan de Nederlandse troepen de laatste cijfers uit de antipiraterijmissie te horen. In 2010 kregen Somalische piraten 47 schepen in handen, in 2012 zijn dit er 7. Ook het aantal geslaagde aanvallen is drastisch gedaald. De komende weken zijn spannend. “Nu de moesson voorbij is, zal blijken of ons succes doorzet. We moeten daarom juist nu onze tanden laten zien", aldus de minister.‪‪

Handelsnatie
“Piraterij vormt een serieuze bedreiging voor de Nederlandse belangen als handelsnatie”, onderstreepte Hillen nog eens. Jaarlijks passeren tussen de 20.000 en 30.000 schepen de Golf van Aden. De helft van de goederenstroom van en naar Nederland gaat per zeeschip.

Unieke aanpak
Nederland bestrijdt de piraten met een unieke aanpak. Zowel marine, als landmacht en luchtmacht jagen vanuit zee op de piraten. De luchtmacht met Cougar-transporthelikopters, de landmacht met luchtverkenningen door de onbemande ScanEagle, en mariniers op snelle boten. Allemaal vanaf het transportschip Hr. Ms. Rotterdam. “Nog niet eerder is een Nederlands schip zo tot de tanden gewapend ingezet tegen de piraten. En iedereen is super gemotiveerd", zegt Hillen enthousiast.

“Het was wel even wennen voor de militairen van de landmacht en de luchtmacht”, lacht de commandant van het schip, kapitein-ter-zee Huub Hulsker. “Maar inmiddels heeft iedereen zeebenen en werken alle militairen soepel samen.” De minister noemde dit gezamenlijk opereren, waarbij meerdere eenheden van diverse krijgsmachtdelen als legoblokjes aan elkaar worden geplaatst, een "voorbeeld voor toekomstige missies".‪

Hillen ontmoette aan boord het hele palet aan militairen van de ongeveer 350-koppige bemanning. Overigens staat niet alleen de bestrijding van de piraten op het menu. Er wordt ook medische hulp gegeven aan kustbewoners bij de piratengebieden.


 


In Afghanistan was de minister bij de Air Task Force in Mazar-e-Sharif, en beleefde hij een bijzonder moment. F-16´s opereren deze week voor het 10e jaar boven Afghanistan. Hillen greep het moment aan om terug te blikken: “Nergens is zo duidelijk gebleken hoe waardevol de F-16’s zijn voor onze krijgsmacht. Van levensbelang zou ik zelfs zeggen. Voor onze eigen militaire collega’s op de grond en die van menig coalitiepartner. Met de waardevolle RecceLite capaciteit sporen ze bermbommen op, sparen zo mensenlevens en maken het werken op de grond mogelijk. Daarnaast, als de bondgenoten in nood zijn, komen zij de redding brengen.”

‪Volgens de bewindsman zijn terroristen niet te onderscheiden van de bevolking totdat ze zich organiseren in een hinderlaag. “Alleen de luchtmacht heeft de middelen om die hinderlaag te herkennen en dat door te geven aan de grondpatrouilles. De luchtverkenning, de afschrikwekkende werking van een laagvliegende F-16 en de daadwerkelijke inzet ervan zijn de afgelopen 10 jaar van grote betekenis geweest voor ons werk en dat van onze bondgenoten.”‪‪

Succesvol‪‪
In Kunduz vertelde de commandant van de geïntegreerde politietrainingsmissie, kolonel der mariniers Jarst de Jong, over de manier waarop Nederland training geeft. Gezamenlijk met de vertegenwoordigers van de ministeries van Veiligheid en Justitie en Buitenlandse Zaken zorgen militairen ervoor dat de gehele justitiële keten in Kunduz wordt geprofessionaliseerd. Nederlandse marechaussees, politieagenten en militairen leren de lokale politie niet alleen schieten, maar vooral ook lezen en schrijven en hoe respectvol om te gaan met burgers. Het doel van deze trainingen is dat de Afghanen uiteindelijk zelf zorgen voor hun veiligheid.

Model
Hillen werd door zowel de internationale partners als de Afghaanse autoriteiten gecomplimenteerd voor de Nederlandse aanpak. De Nederlandse Police Training Group is "Beispielhaft", aldus de Duitse commandant van de noordelijke regio, generaal-majoor Erich Pfeffer. Ook in Kabul valt de Nederlandse aanpak op. De International Police Coordination Board erkende eerder deze week dat de geïntegreerde wijze van werken van de Nederlanders als model zou kunnen dienen voor andere provincies. "Er is hier wezenlijk veel veranderd. U leidt hier agenten op - mannen en vrouwen - , adviseert advocaten en rechters en probeert deze mensen allemaal met elkaar samen te laten werken."

Het aantal advocaten is in Kunduz bijvoorbeeld met 30% gestegen. De minister was daarvan onder de indruk. "Ik sprak vanmiddag een vrouwelijke advocate. Zij kan haar werk beter doen dankzij u. De Nederlandse aanpak boekt resultaat en wordt als voorbeeld gesteld. Dat mag u op uw conto schrijven”, aldus de minister tegen de Kunduzgangers.

(ministerie van Defensie, 5 oktober 2012)

*Opvallend is dat juist deze week de operationeel commandant van de EU-operatie tegen piraterij, Operatie Atalanta, er voor waarschuwde dat nu de moesson ten einde is de piraten weer de zee op zullen gaan. En een aanvulling: de Rotterdam is alleen het zenuwcentrum van de relatief kleine NAVO-operatie, Ocean Shield.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten