dinsdag 17 april 2012

SIPRI: militaire uitgaven Nederland in 2011 gedaald

Nederland gaf vorig jaar ongeveer 8,5 miljard euro uit aan militaire zaken. Daar is van alles bij inbegrepen, bijvoorbeeld het betalen van militair personeel, de ontwikkeling van nieuwe wapens en onderhoud van militaire bases. Dat bedrag is ongeveer gelijk aan de militaire uitgaven in 2010. Als je er rekening mee houdt dat de euro door inflatie minder waard is geworden, dan zijn de militaire uitgaven juist gedaald met 2,9 procent. Dat zei onderzoeker Sam Perlo-Freeman naar aanleiding van nieuwe informatie die het Stockholmse Internationale Instituut voor Vredesonderzoek SIPRI dinsdag publiceerde.

In West- en Centraal Europa gaven alleen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje meer uit aan defensie dan Nederland. De onderzoekers hebben ook gemeten welk percentage van het bruto binnenlands product Nederland in 2010 aan defensie uitgaf. ''Dan staan ze iets onder het gemiddelde met 1,4 procent'', zegt Perlo-Freeman. Het Verenigd Koninkrijk staat dan bovenaan (2,6 procent), Duitsland en Finland betalen ongeveer hetzelfde percentage als Nederland, maar Zweden weer minder.

Het totale bedrag dat vorig jaar wereldwijd aan militaire zaken werd uitgegeven staat op 1,74 biljoen dollar (1,32 biljoen euro). In vergelijking met 2010 zijn de militaire uitgaven met slechts 0,3 procent gestegen.
Daarmee is een einde gekomen aan een jarenlange forse groei. Tussen 2001 en 2009 steeg dat budget jaarlijks met een gemiddelde van 4,5 procent.

De landen die het meeste uitgeven aan militaire spullen zijn de Verenigde Staten, China en Rusland. De VS staken 1,2 procent minder in het leger in vergelijking met 2010. Dat komt onder meer doordat het Amerikaanse congres draalde met het instemmen met een begroting. Ook het voornemen van de VS om troepen terug te trekken uit Irak en Afghanistan drukt de oorlogsuitgaven.

De recessie heeft ervoor gezorgd dat Nederland minder is gaan uitgeven, aldus de onderzoeker. Dat geldt ook voor andere Europese landen, die door de crisis moeten korten. Defensie is dan iets waar relatief makkelijk op wordt bezuinigd. Sinds 2008 zijn de militaire uitgaven van Nederland met circa 5 procent gedaald.

Het meeste geld, ongeveer driekwart, ging in 2010 op aan personeel en andere kosten die nodig zijn om een leger in stand te houden. Sinds 1994 is het bedrag dat in militaire zaken is gestoken in reële termen weinig veranderd. Dat laat zich makkelijk verklaren. Perlo-Freeman: ''Er was weinig militaire dreiging van buiten. Ook heeft Nederland niet de ambitie zich als wereldmacht te etaleren. En de economie groeide wel, maar niet spectaculair. Zelfs militaire missies, zoals recent naar Afghanistan, zijn niet spectaculair duur.''

(ANP/Nu.nl, 17 april 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten