Hr. Ms. Johan de Witt. Foto: Defensie |
Samen met de Nederlandse commandeur Peter Lenselink bespreekt en bekijkt Jugel de facetten van amfibisch opereren. Dit gebeurt vandaag onder meer aan boord van het amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt. Op dit zogenoemde Landing Platform Dock (LPD) bespreken ze ook hoe de samenwerking tussen beide landen verder vorm kan krijgen.
Expertisecentrum Texel
Op Texel maakt de Duitse commandant donderdag op de Joost Dourleinkazerne kennis met het Opleidingscentrum Amfibisch. Dit expertisecentrum biedt amfibische opleidingen en maakt de snelle (landings)vaartuigen en hun bemanningen gereed voor inzet.
Toetreding Duitsland
Duitsland wil met het verder ontwikkelen en uitbreiden van zijn amfibische capaciteiten voldoen aan de capaciteitseisen van het European Amphibious Initiative. Dit initiatief maakt verregaande amfibische samenwerking tussen Europese landen mogelijk. Om definitief toe te treden wordt met Nederland onder meer van gedachten gewisseld over de opwerksystematiek van vloot en mariniers en de toepassing voor bestaande Duitse eenheden.
Meer Europees
Beide landen zijn al decennialang maritieme partners. Met name op het gebied van mijnenbestrijding en onderzeeboten is sprake van regelmatige samenwerking. Ook bij antipiraterijoperaties onder EU-vlag werken Duitsland en Nederland samen.
Operationele commandanten
De amfibische taak van Jugel komt voort uit zijn commandantenrol binnen Einsatzflottille 1, Duitse vlooteenheden die voornamelijk taken in kustwateren vervullen. Lenselink is betrokken als commandant van de Netherlands Maritime Force (NLMARFOR), en geeft leiding aan operaties van Nederlandse vlooteenheden en mariniers.
(ministerie van Defensie, 13 februari 2013)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten