dinsdag 31 januari 2012

Tanks te koop. Maar niemand mag ze hebben


Door: Marcia Nieuwenhuis  


Maar wat graag wil het kabinet knaken verdienen aan de verkoop van oud Defensie-materieel. Alleen juist aan de landen die onze tanks willen hebben, wil de Kamer ze niet kwijt.
Stof stuift op naast een rollende Leopard 2A6 gevechtstank op een foto in een brochure van Defensie. Voor 119 van die tanks wil het kabinet-Rutte graag euro’s beuren. Potentiële kopers hebben zich al gemeld, maar zo simpel ligt het niet. Neem Indonesië. Zowel onder de kaasstolp als in het 245 miljoen inwoners tellende land is hierover discussie losgebarsten.


De jungle in

Wat moet een eilandenrijk met veel jungle met zulke zware tanks – één tank weegt net zoveel als vijftig Volkswagen Golfjes – willen parlementariërs weten. Nog meer zorgen maken onze Kamerleden zich om mensenrechten. Papoea’s, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Guinea, moeten het er ontgelden. Eind vorig jaar vielen twaalf doden en zijn honderden mensen gearresteerd bij opstanden. Volgens mensenrechtenorganisaties worden er nog steeds straffen tot 20 jaar opgelegd, op basis van oude Nederlandse koloniale wetten. Voor onder meer SP, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie reden om geen tanks te slijten. Ook de PVV ziet dat in een land waar 86 procent moslim is, niet zitten.

Maar waar mogen Nederlandse afdankertjes wel naar toe? Jarenlang zag Nederland geen bezwaar om tanks te leveren aan Saoedi-Arabië en pantservoertuigen aan Egypte en Bahrein,maar nu ziet een meerderheid in de Kamer dat niet zitten. En ook bij landen als Jemen en Turkmenistan, zijn ‘nogal veel bedenkingen’.


Geen wonder, want op 14 februari is het precies een jaar geleden dat Nederland in verlegenheid werd gebracht door beelden van voertuigen bij de opstanden van de Arabische Lente die verdacht veel leken op de oude Nederlandse bakkies. In antwoord op Kamervragen van GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed, moest minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal erkennen dat Nederland ‘meermaals overtollig defensie materieel heeft geleverd aan Bahrein’. ‘Hier behoorden ook 35 M-113 en 25 YPR-pantservoertuigen toe’, bekende de VVD-minister.


Grootleverancier

‘Ook in Egypte bij het Maspero-incident waarbij in oktober 27 doden zijn gevallen, zijn rupsvoertuigen gebruikt’, zegt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. Dikke kans dat daar onze afdankertjes bij zaten. Nederland is namelijk grootleverancier van pantserrupsvoertuigen. Alleen al aan Egypte werden er tussen 1996 en 2006 meer dan duizend doorverkocht. Samen met Bahrein spekte Egypte de Nederlandse staatskas hiervoor met 200 miljoen euro.

Eenzelfde bedrag zou Indonesië nu voor de tanks hebben gereserveerd. En die centen kan Defensie-minister Hans Hillen, die 1 miljard euro moet bezuinigen, wel gebruiken, daar zet zelfs een CDA-bewindsman zijn ‘moraal’ voor opzij. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam, die destijds tevergeefs trachtte levering van tanks aan Egypte tegen te houden: ‘Aan de landen die tanks willen kopen, willen wij ze niet geven. Kijk maar naar de landen waaraan wij hebben geleverd, daar zitten weinig democratische landen bij.’

(bron: De Pers, 31 januari 2012)

Marine blog: 'De Parel in de Med'

Hr. Ms. De Ruyter (bijnaam 'de Parel') is als NAVO-vlaggenschip voor operatie Active Endeavour op 12 januari voor 4 maanden vertrokken naar de Middellandse Zee. Luitenant-ter-zee der 2e klasse Melvin, luitenant-ter-zee der 2e klasse oudste categorie Peter en matroos Arjen vertellen over het reilen en zeilen aan boord van het fregat.

Via
de blog zijn de belevenissen en werkzaamheden van Melvin, Peter en Arjen aan boord te volgen.
Het luchtverdedigings- en commandofregat verleent tijdens operatie Active Endeavour onderkomen aan de staf van het
Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1), waar Nederland vanaf 23 januari voor 1 jaar het bevel over voert. Het SNMG1 is 1 van de 2 snel inzetbare maritieme eenheden van de NAVO. 
Active Endeavour is een NAVO-operatie binnen de internationale strijd tegen het terrorisme. Het vlootverband wordt onder meer ingezet om maritieme operaties uit te voeren in de Middellandse Zee en om piraterij te bestrijden in de Hoorn van Afrika.

Tijdens de 4 maanden dat De Ruyter een bijdrage levert aan Active Endeavour, neemt het schip ook deel aan 2 grote internationale oefeningen: Proud Manta en Joint Warrior. Proud Manta is een grote onderzeebootbestrijdingsoefening in de Middellandse Zee met schepen, onderzeeboten, helikopters en maritieme patrouillevoertuigen. Tijdens de oefening Joint Warrior ten westen van Schotland oefent De Ruyter met tientallen eenheden in een scenario met gelijktijdige lucht- onderzeeboot- en oppervlaktedreiging.


(bron: ministerie van Defensie, 30 januari 2012)


(de commandant van de De Ruyter heeft een eigen twitteraccount: @sebohofkamp, hdv)

Militairen oefenen terroristische overval op waardetransport in Brabant


Auteur: Hessel Rippe


BREDA - Als onderdeel van een grootscheepse militaire oefening werd dinsdagochtend een waardetransport van Brink's bij De Galderse Meren overvallen door 'terroristen'. Tijdens de oefening wisten de soldaten van de landmacht de overval te verijdelen.
Terwijl de koude wind over de Moerstraat waait, overheerst de stilte. Een busje van Brink's waardetransport rijdt onder begeleiding van pantserwagens over de weg langs de Galderse Meren.

Dan schiet vanuit het niets een personenwagen de weg op en blokkeert de geldwagen de doorgang. Gewapende terroristen springen uit de wagen. Vanuit de rand van de weg komen tientallen terroristen uit de bosjes gesprongen die het vuur openen op de pantserwagens.

De terroristen uit de personenwagen plaatsen een bom bij het busje. De bom ontploft niet goed waarna de terroristen zich terugtrekken. De soldaten van de landmacht neutraliseren de laatste vijandelijkheden.

De terroristische aanval was onderdeel van een oefening waar in totaal 200 soldaten bij betrokken zijn. Onder de codenaam Rino Dragonder wordt deze week geoefend in Brabant. Vorige week werd onder dezelfde codenaam de hele week in Zeeland geoefend.

Michiel van der Laan is brigadegeneraal bij de Landmacht en is trots op zijn team. "Ze hebben uitstekend werk geleverd." Ondanks het karakter van de oefening, was de spanning bij De Galderse Meren te voelen. "Een oefening is een nabootsing van de werkelijkheid. Dus voor hun is dit geen oefening. Wij proberen dit scenario aan te kleden met het inzetten van een echt waardetransport en terroristen die een overval plegen", aldus de brigadegeneraal. "We willen laten zien dat wat we in Afghanistan doen, ook in Nederland kan."


(bron: Omroep Brabant, 31 januari 2012)

Marine oefent in haven Rotterdam


Van het afzoeken van de Maashaven met een duikrobot tot het afspeuren van de romp van een vrachtschip op explosieven. Deze week beoefent de Duik- en Demonteergroep van de Koninklijke Marine in Rotterdam tal van realistische scenario’s op het gebied van havenbescherming.


Defensie ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot een structurele veiligheidspartner van politie, brandweer en gemeenten. Want ook binnen de landsgrenzen staat defensie voor veiligheid en garandeert het specialistische en unieke capaciteit voor binnenlandse inzet. Van de inzet van special forces bij een terroristische dreiging, ondersteuning bij crisis- en rampenbestrijding tot het uitvoeren van havenbeschermingstaken. Dit alles in het kader van de Intensivering Civiel-Militaire Samenwerking (ICMS).


Havenbewaking
Bij een verhoogde terroristische dreiging moet de marine binnen 48 uur twee duikpelotons kunnen leveren van ieder 32 duikers, zodat twee afzonderlijke havens gelijktijdig kunnen worden beschermt. Het duikpeloton kan objecten, zoals een schip of een stuk haven dat is aangemerkt als potentieel doelwit, beschermen tegen dreigingen. Van het preventief uitvoeren van explosievenonderzoek tot het onder water beveiligen van een object tegen inkomende dreigingen. Om de capaciteit en getraindheid op dit gebied te bestendigen, oefent de eenheid deze week in de haven van Rotterdam.


Realistisch
In een realistisch setting wordt het duikpeloton geconfronteerd met allerlei opdrachten in de haven van Rotterdam. Zo onderzoeken de duikers de scheepshuid van het historische stoomschip Rotterdam en wordt met de REMUS (Remote Environmental Monitoring System) de Rijnhaven afgezocht. Deze onderwaterrobot kan met hoogwaardige sonarapparatuur geheel zelfstandig en veel sneller dan duikers de (zee)bodem in kaart brengen. Het duikpeloton oefent in Rotterdam vanaf het duikplatform Nautilus, dat met een decompressietank speciaal hiervoor is uitgerust. 


(Bron: persbericht Defensie, 31 januari 2012)

Weekoverzicht Defensie-operaties

Met deze week: de politietrainingsmissie in Afghanistan; het Autonomous Vessel Protection Detachment aan boord van de 'Caroline Scan'; patiëntenvervoer in Nederland en activiteiten van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). Klik hier voor het weekoverzicht van 31 januari 2012.

Defensie weblog

Welkom op dit weblog! U vindt er informatie uit openbare bronnen over de Nederlandse defensie. In de brede zin van het woord. Van beleid tot uitvoering. Van ontwikkelingen in Den Haag en Brussel/Mons tot nieuws over de individuele Nederlandse militair ergens in de wereld. Grotendeels in de vorm van een knipselkrant. Af en toe ook wat opmerkingen van eigen hand. Ter informatie: ik ben een journalist die in zijn loopbaan veel over defensiezaken en wapenbeheersing heeft bericht. Ingezonden stukken zijn mogelijk, neem daarover even contact met me op (hdevreij [at]gmail.com). Hetzelfde geldt voor tips en suggesties. Reacties op berichten worden 'streng doch rechtvaardig' gemodereerd.  Anonieme reacties worden in principe niet gepubliceerd.