dinsdag 6 november 2012

Somalische piraten aangekomen in Nederland voor berechting

4 Somaliƫrs worden vervolgd voor zeeroof en geweld tegen Nederlandse militairen. De verdachten kwamen vannacht aan op Vliegbasis Eindhoven. Een boardingteam van het amfibisch transportschip Hr. Ms. Rotterdam kreeg op 25 oktober onverwacht met agressie te maken tijdens een routinecontrole.

De Rotterdam besloot toen een op 400 meter uit de Somalische kust liggende vissersboot te inspecteren. Toen het gespecialiseerde mariniersteam in motorboten (RHIB's) op zo'n 100 meter was, werd geschoten vanaf deze zogenoemde dhow, die gekaapt bleek. Een RHIB werd geraakt en liep schade op. De mariniers bleven ongedeerd en beantwoordden het vuur. Daarbij kregen ze ondersteuning vanaf de Rotterdam. De dhow vatte vlam en een deel van de gegijzelde bemanning en de piraten sprong overboord. Terwijl de mariniers met behulp van de RHIB's de drenkelingen uit het water haalden werden zij opnieuw beschoten. Dit keer zowel vanaf de dhow als de wal. Ook nu schoten de militairen terug.

Drenkelingen
Uiteindelijk pikten de mariniers 25 drenkelingen op. De kapitein van de dhow identificeerde 6 van hen als piraten die hem en zijn Pakistaans/Iraanse bemanning enkele weken eerder gijzelden in de wateren rond Oman. Van de 21 oorspronkelijke bemanningsleden van de dhow worden er 2 vermist. De rest is aan boord genomen van de Rotterdam. Daar zijn 2 gewonde piraten en 6 bemanningsleden behandeld. Een bemanningslid kwam om het leven. De oorspronkelijke bemanningsleden en het stoffelijk overschot zijn overgedragen aan de betreffende autoriteiten van Iran en Pakistan.

Omdat Nederlandse militairen zijn beschoten, heeft het Openbaar Ministerie (OM) gekozen voor berechting van de 4 verdachten in Nederland. De andere 2 verdachten werden vrijgelaten vanwege minderjarigheid. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee, onder leiding van het Landelijk Parket.

(ministerie van Defensie, 6 november 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten