maandag 13 februari 2012

Kunduz: 'Nederland wist van gebrek aan agenten'


Nederland wist al in april dat er niks te trainen viel in Kunduz, blijkt uit een vertrouwelijk ambtsbericht.

Camil Driessen

Ruim voor de definitieve details van de politietrainingsmissie werden vastgelegd wist Nederland dat er met die aanpak voor onze politietrainers in Afghanistan amper agenten zouden zijn om te trainen. Dat blijkt uit een vertrouwelijk bericht van de Nederlandse ambassade in Kabul aan de ministeries van Algemene Zaken, Buitenlandse Zaken en Defensie waar De Pers via de Wet openbaarheid van bestuur de hand op legde.

In een verslag van de gesprekken met de top van de NAVO-trainingsmissie NTM-A in Afghanistan wordt generaal Stuart Beare aangehaald, die waarschuwt dat ‘indien Nederland alleen zou opleiden voor Kunduz het waarschijnlijk om zeer lage aantallen’ zou gaan. Dat bleek toen al uit berekeningen van de NAVO.

Minister Hans Hillen (Defensie) had het vorig jaar in een overleg in de Tweede Kamer op 26 april wel over een ‘overcapaciteit’ van trainers als Nederland alleen agenten voor Kunduz zou opleiden, maar dat die zo groot zou zijn en dat Nederland slechts ‘zeer lage aantallen’ agenten zou kunnen trainen werd niet ter sprake gebracht.

Nederland haalde vorig jaar 7 van de 20 trainers politietrainers terug naar huis omdat er geen werk voor ze was. Om de trainers aan het werk te zetten wil het kabinet ook grenspolitie en agenten uit andere provincies trainen. Daar is geen Kamermeerderheid voor omdat Groen- Links en de ChristenUnie tegen zijn.

(De Pers, 13 februari 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten