vrijdag 15 november 2013

Patriots langer in Turkije

De Patriots die Nederland heeft gestationeerd bij de Turkse stad Adana blijven een jaar langer, tot eind januari 2015. Dit heeft de ministerraad besloten naar aanleiding van het verzoek van Turkije aan de NAVO. Ook Duitsland en de Verenigde Staten hebben het voornemen hun bijdrage aan de Patriot-missie te verlengen.

Foto: Defensie


Met de Nederlandse Patriots worden meer dan 2 miljoen inwoners van de stad Adana beschermd tegen mogelijke aanvallen met ballistische raketten vanuit Syriƫ. De Patriots zijn voor defensieve doeleinden en kunnen niet worden ingezet om een vliegverbod af te dwingen of voor andere offensieve acties.

Artikel 4 van het NAVO-bondgenootschap zorgt ervoor dat lidstaten elkaar helpen als de veiligheid op het spel staat. Dat is in Turkije het geval. Het gaat ook om schaarse systemen, alleen de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland hebben hier de beschikking over.

Bij aanvang van de verlengingsperiode kan Defensie de gebruikelijke uitzendbescherming voor een gedeelte niet bieden. Hier wordt maatwerk geleverd. Het gaat in eerste instantie om 90 van de 270 functies, aflopend naar 60 in het eerste kwartaal, in het tweede kwartaal om ongeveer 20 functies verder aflopend naar nagenoeg nul later in het jaar.

Defensie komt hoe dan ook haar zorgplicht na. De frequentie en de duur van de uitzendperiode worden aangepast en er komen andere, compenserende maatregelen. Verder gaat Defensie zo flexibel mogelijk om met de repatriƫringsregeling als de persoonlijke omstandigheden van militairen of van het thuisfront dat vereisen.

De inzet van de Patriots past binnen de politieke, humanitaire en wederopbouwinspanningen die Nederland in de regio verricht om de omvang en gevolgen van het Syrische conflict zoveel mogelijk te beperken.

(Rijksoverheid, 15 november 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten