maandag 19 augustus 2013

Marine pakt uit bij Sail De Ruyter Vlissingen

Van 22 tot en met 25 augustus vindt het maritieme spektakel 'Sail De Ruyter Vlissingen' plaats. Een indrukwekkende vloot aan historische Tall Ships, platbodems en meer doet hiervoor de Zeeuwse havenstad aan. De Koninklijke Marine pakt in Vlissingen uit met varende en vliegende demonstraties. Daarnaast zijn Ocean Going Patrol Vessel Zeeland, Duikvaartuig Cerberus en zeilende opleidingsschepen Urania en Zenobe Gramme van de Nederlandse en Belgische marine opengesteld. Het Korps Mariniers heeft een display van materieel en de Marinierskapel verzorgt muziekoptredens.

Medailles voor bemannig Zr.Ms. Van Speijk
Op donderdag 22 augustus meert ook het Multipurpose-fregat Zr.Ms. Van Speijk in Vlissingen aan. Op dit schip vindt om 13.30 uur een medailleparade plaats, waarbij de bemanning de herinneringsmedaille ontvangt voor de inzet tijdens antipiraterijoperaties bij Somaliƫ. Later deze dag, om 20.00 uur geeft de Marinierskapel van de Koninklijke Marine (KM) een concert in de Sint Jacobskerk.

Zeeland straks Zijner Majesteits
Spectaculaire demonstraties op en boven het water houdt de marine allereerst op vrijdag 23 augustus om 11.00 uur in de Binnenhaven. De Marinierskapel begint hier even later, om 12.00 uur, met een openluchtconcert. Iets verderop, aan de AMELS-steiger, neemt de marine vanaf 15.30 uur officieel het Oceangoing Patrol Vessel Zeeland in dienst. Vanaf dat moment heet het schip Zijner Majesteits (Zr.Ms.) Zeeland en kan het daadwerkelijk operationeel worden ingezet.

Landing en vlootschouw
Het eerste hoogtepunt voor zaterdag 24 augustus vormt de antipiraterij-demo op de rede van Vlissingen. Deze begint om 12.30 uur en wordt om 13.00 uur gevolgd door een amfibische landing door militairen van het Korps Mariniers op het Badstrand. Als de kruitdampen zijn opgetrokken, wordt het om 14.00 uur tijd voor de vlootschouw, oftewel Parade of Sail, afgenomen door professor mr. Pieter van Vollenhoven en commissaris van de Koning Han Polman, vanaf Zr.Ms. Zeeland.

Vloot/Roadshow voor de jeugd
Net als op de donderdag, vrijdag en zaterdag, is de Vloot/Roadshow van de Koninklijke Marine ook op zondag 25 augustus vooral voor de jeugd aanwezig bij de Prins Hendrikweg. Met onder meer een klimtoren en een brugsimulator toont het Korps mariniers een deel van haar materieel.

(Koninklijke Marine, 19 augustus 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten