donderdag 30 mei 2013

Marine en landmacht herdenken overledenen

De marine en landmacht hebben vandaag hun in actieve dienst overleden* medewerkers, militair en burger, herdacht. De krijgsmachtdelen doen dit ieder jaar op de laatste donderdag in mei en om deze reden hangt op de meeste Defensielocaties de vlag halfstok.

De marineherdenking vond plaats bij het monument 'Schaduwen van Licht' bij het Marinemuseum in Den Helder. Onder anderen de Commandant Zeestrijdkrachten Matthieu Borsboom en 2 vertegenwoordigers van de nabestaanden legden een krans. Borsboom: "Met deze herdenking geven we blijk van de grote collegiale saamhorigheid en verbondenheid, die zo kenmerkend zijn voor onze marine. We hopen u hiermee als nabestaanden steun te bieden."

Begin 2008 liet de marine een kunstwerk vervaardigen om haar overleden personeel te herdenken. Een bronzen beeld van 4 meter hoog en 4 meter breed, met een muur van 4 pilaren en 3 silhouetten. Hierboven een bootje met personen op een golvende zee. De 3 silhouetten symboliseren de overledenen en de leegte die zij achterlaten. De golven staan voor de zee en de emoties die de dood met zich meebrengt. De boot met mensen staat voor de nabestaanden die door moeten. "Zo’n dramatische gebeurtenis raakt de eenheid of groep tot in haar kern en leidt tot een groot gevoel van gemis bij de achterblijvende collega’s", aldus Borsboom. "Dit monument staat op een plaats waar herdenken goed tot zijn recht komt. Bij het Marinemuseum, waar het verleden in het heden tot uitdrukking wordt gebracht. Een plek waar herinneringen aan dat verleden levend worden gehouden."

Landmachtherdenking

De landmacht herdacht zijn overledenen op Landgoed Bronbeek bij het monument Koninklijke Landmacht. Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif sprak de aanwezigen toe. "We zijn hier samengekomen om verdriet te delen en om te gedenken. Sinds 2001 staat hier het monument dat herinnert aan de overleden medewerkers van de Koninklijke Landmacht. Het is gemaakt van graniet om daarmee de sterke band tussen mensen te symboliseren. De oneindige cirkelvorm symboliseert het verleden, het heden en de toekomst. Hiermee onderstreep ik dat wij onze collega’s niet zijn vergeten en ook niet zullen vergeten."

Na zijn toespraak legde De Kruif een krans bij het monument.

(ministerie van Defensie, 30 mei 2013)

*[Vraag: behelst het begrip 'in actieve dienst overleden' ook de militairen die gesneuveld zijn bij vijandelijkheden?]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten