donderdag 30 mei 2013

Internationale luchtverdedigingsoefening op Luitenant-generaal Bestkazerne

Circa 1000 militairen uit binnen- en buitenland doen van 31 mei tot en met 5 juni mee aan de oefening Joint Project Optic Windmill/Joint Project Optic Alliance (JPOW/JPOA). De afgelopen jaren is deze oefening uitgegroeid tot de meest toonaangevende luchtverdedigingsoefening ter wereld.  De oefening vindt plaats op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel.

JPOW/JPOA kent haar oorsprong op voormalig luchtmachtbasis De Peel, waar de eerste editie in 1996 werd georganiseerd. Het doel van de JPOW/JPOA is om diverse luchtverdedigingssystemen binnen de NAVO optimaal te integreren om zo de dreiging van vijandelijke ballistische raketten en kruisvluchtwapens af te wenden.

In verband met de inzet van Nederlandse Patrioteenheden in Turkije is met de deelnemende landen besloten om deze editie in een verkorte en aangepaste versie uit te voeren. Uniek voor JPOW/JPOA is dat vanaf meerdere locaties van over de hele wereld wordt deelgenomen. Diverse grondgebonden en maritieme wapensystemen, zoals C-RAM, AMRAAM, Patriot, Stinger en US THAAD, worden in een gesimuleerde omgeving uitvoerig getest en geïntegreerd.

Aan deze editie nemen naast Nederlandse militairen en bedrijven (o.a. Thales en TNO) ook militairen deel uit onder meer de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Noorwegen, Tsjechië, Griekenland, Italië en de NAVO deel aan de oefening. Ook zijn er voor het eerst observatoren uit de NAVO Partnerlanden, te weten Finland en Zweden aanwezig.

(ministerie van Defensie, 29 mei 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten