maandag 7 januari 2013

Aanvullende gegevens Patriot-inzet Turkije

Patriot lanceerinrichting.
Foto: Defensie
Defensie zet in Turkije twee batterijen ('eenheden') Patriot-raketten in van 802 Squadron van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC). Elke batterij bestaat o.a. uit een radar, een vuurleidingscentrum en zes lanceerinrichtingen. De lanceerinrichtingen kunnen zowel de PAC-2 als de modernere PAC-3 raket afvuren. De laatste is bij uitstek geschikt om ballistische raketten te onderscheppen. Beide varianten van de raket gaan mee naar Turkije.



Fuchs CBRN-voertuig.
Foto: Defensie
Wegens de potentiële dreiging van de inzet vanuit Syrië van ballistische raketten met een chemische lading gaat er naast het standaard-personeel van het DGLC ook personeel en materieel mee dat gespecialiseerd is in de verdediging tegen chemische wapens. Details hierover zijn nog niet bekend gemaakt, maar het ligt voor de hand dat dit personeel afkomstig is uit een van de twee CBRN (Chemisch, Biologisch, Radiologisch, Nucleair)-compagnieën van de krijgsmacht. Ook gaan er tenminste twee 'snuffelvoertuigen' van het type Fuchs mee op de missie. Deze pantservoertuigen van Duitse makelij kunnen in real-time de aanwezigheid van chemische strijdmiddelen detecteren en analyseren.

Incirlik Air Base

De Nederlandse Patriot-batterijen worden geplaatst op de Amerikaans-Turkse luchtmachtbasis Incirlik Air Base, pal ten oosten van de stad Adana. Omdat het primaire doel van de inzet het verdedigen van die stad (1,5 miljoen inwoners) is, zal in de berichtgeving over de inzet ook primair de plaatsnaam Adana voorkomen.

De Nederlandse Patriot-eenheid in Turkije gaat opereren onder de naam (1) NLD Ballistic Missile Defence Task Force. Gedurende de eerste zes maanden van de missie zal het bevel worden gevoerd door luitenant-kolonel Marcel Buis.






De NAVO-inzet in Turkije per eind januari 2013. Nederland: Adana.
Verenigde Staten: Gaziantep. Duitsland: Kahramanmaraş.
(Illustratie: Defensie)

Links:
- Defensie: dossier inzet Turkije
- FAS: overzicht Patriot-varianten


(Defensie weblog, 7 januari 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten