Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft in de nacht van donderdag op vrijdag ingestemd met een motie om te stoppen met het JSF-project. In totaal stemden 77 Kamerleden voor de motie, 71 stemden tegen. De SP, PvdA, PVV, GroenLinks en Partij voor de Dieren willen niet verder deelnemen aan de ontwikkeling en het testen van het gevechtstoestel.
De motie werd ingediend door Angelien Eijsink van de PvdA en Jasper van Dijk van de SP. Eijsink stelde dinsdag al niet langer mee te willen werken aan het JSF-project. Het is te duur en levert te weinig op, zei ze.
Geen parlementaire enquête
Een motie van GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed om een parlementaire enquête te houden over de gang van zaken rond de vervanging van de F-16, haalde het niet. Hij betreurt dat, omdat een parlementaire enquête volgens hem het enige middel is om echt alle feiten op tafel te krijgen.
Nederland investeerde sinds 2002 ruim 800 miljoen euro in het JSF-project en kreeg in ruil daarvoor opdrachten voor het bedrijfsleven. Het ontwikkelingstraject staat feitelijk los van de aanschaf van de JSF. De afgelopen kabinetten hebben de keuze voor een opvolger van de F-16 telkens voor zich uitgeschoven.
Beleidswijziging
Het is maar de vraag of demissionair minister van Defensie Hans Hillen (CDA) de motie uitvoert. In het debat over de opvolger van de F-16 zei hij dat het een demissionair kabinet niet past om zo'n belangrijke beleidswijziging door te voeren. Zowel in het belang van de werkgelegenheid als een goede opvolger van de F-16 is het belangrijk dat de JSF wordt gekocht, vindt hij.
Ook wil Hillen dat eerst onderzocht wordt wat de gevolgen zijn als Nederland uit het project stapt. De Kamer lijkt niet van plan om Hillen naar huis te sturen. Naar verwachting gaat een nieuw kabinet zich opnieuw buigen over het gevechtsvliegtuig.
(ANP/Novum/Nu.nl, 6 juli 2012)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten