maandag 4 november 2013

Laatste eer voor soldaat uit Meidagen 1940

Op donderdag 7 november vindt op het Militaire Ereveld Grebbeberg in Rhenen de herbegrafenis plaats van Soldaat Peter Johannes Litjens. Militairen van het 42e Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers dragen hem naar zijn laatste rustplaats.  Soldaat Litjens sneuvelde op 10 mei 1940 nabij zijn stelling in Katwijk aan de Maas. De stoffelijke resten van Litjens zijn op verzoek van zijn nabestaanden overgebracht vanuit het Limburgse Meterik. Dit gebeurde door de Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL), in opdracht van de Nederlandse Oorlogsgravenstichtring.  

Peeldivisie
Peter “Piet” Litjens werd in 1905 geboren in Horst, was landbouwer van beroep en ongehuwd. In 1925 had hij zijn dienstplicht vervuld. In april 1939 werd hij opnieuw opgeroepen en diende hij bij het 2e Bataljon van het 26e Regiment Infanterie. Dit regiment maakte deel uit van de Peeldivisie en was tijdens de mobilisatie verantwoordelijk voor de bezetting van stellingen en kazematten op de westelijke oever van de Maas nabij Cuijk.

Kazemat 115 nu


Kazemat 115
In de vroege ochtend van 10 mei 1940 naderden sterke Duitse troepen de oostelijke oever van de Maas. Onder dekking van mitrailleurvuur en infanteriegeschut deden de Duitse troepen twee oversteekpogingen met rubberbootjes, die succesvol werden afgeslagen. De sectie van Soldaat Litjens bemande kazemat 115 en de naastgelegen schuttersputten. Door de overweldigende vijandelijke overmacht slaagde de derde oversteekpoging. Tijdens deze aanval sneuvelde de sectiecommandant en raakte Soldaat Litjens ernstig gewond. Kort daarop bezweek hij aan zijn verwondingen en moesten de overlevenden zich onder de grote vijandelijke druk overgeven. Drie├źnzeventig jaar na zijn overlijden wordt Soldaat Piet Litjens nu met zijn gesneuvelde kameraden op het Ereveld Grebbeberg herenigd.

(ministerie van Defensie, 4 november 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten