dinsdag 5 februari 2013

Genie helpt zoeken naar crimineel geld

Genisten van de landmacht hebben vanochtend geholpen bij huiszoekingen in verband met georganiseerde hennepteelt en witwassen. Bij zoekacties op twaalf locaties in en rond Eindhoven werden onder meer twee kwekerijen, vuurwapens en munitie gevonden. Er werd beslag gelegd op dure auto’s, quads en contant geld en vijf verdachten werden aangehouden.

Onderzoek kruipruimte (foto: Defensie)

In totaal is ongeveer € 125.000 contact geld in beslag genomen. Ook werden 4 auto’s, waaronder een Porsche Cayenne en een Audi A7 weggesleept. Verder werd beslag gelegd op quads, een motor, een boot en dure damestassen.

De 3 hoofdverdachten worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie gericht op de georganiseerde hennepteelt en handel. De grootste kwekerij, in Nistelrode, omvatte zo’n 1.250 planten. In een bedrijfspand in Eindhoven werden attributen voor hennepteelt gevonden.

Militaire expertise
Bij de actie zijn ongeveer 120 politiemensen, ambtenaren van gemeente en Belastingdienst ingezet. De genisten, militaire bouw- en constructiespecialisten, vormen een gespecialiseerd zoekteam. Ze hebben hun expertise ontwikkeld bij het zoeken naar geïmproviseerde explosieven in Afghanistan. De militairen maken gebruik van geavanceerde apparatuur, zoals een grondradar, om verborgen bergplaatsen te ontdekken.

Taskforce B5
De actie van vandaag is onderdeel van de aanpak van de georganiseerde misdaad door Taskforce B5.
Hierin werken het Ministerie van Veiligheid en Justitie, de vijf grootste steden in Brabant, het OM, de nationale recherche, de Belastingdienst, de Koninklijke Marechaussee en de drie Brabantse politiekorpsen nauw samen. Om zoveel mogelijk geld en statussymbolen als dure auto’s in beslag te kunnen nemen, waren ook het Hennepteam Oost-Brabant en het Integraal Afpakteam Brabant betrokken.

(ministerie van Defensie, 5 februari 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten