dinsdag 17 maart 2015

Internationale conferentie in Nederland over de krijgsmacht van de toekomst

Op 24 en 25 maart vindt in Nederland een internationale topconferentie plaats over de krijgsmacht van de toekomst: de Future Force Conference. Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, heeft 450 leiders uit binnen-en buitenland uitgenodigd om samen met partners uit het bedrijfsleven en de wetenschap de veiligheidsuitdagingen van de toekomst in kaart te brengen en te kijken naar mogelijke oplossingen voor deze uitdagingen.

Volgens Middendorp maakt iedereen deel uit van een ‘defensief ecosysteem’. Een systeem dat constant verandert, en waarin alle spelers onderling afhankelijk zijn van elkaar en elkaar beïnvloeden. “Niets doen is geen optie”, aldus de generaal, omdat “interne en externe dreigingen ons allemaal raken”.

Hij verwijst daarbij onder meer naar hybride dreigingen zoals de terreurorganisatie ISIS. “Hoe stoppen we terroristen die zowel opereren als een conventioneel leger met getrainde militanten en tegelijkertijd vechten als stedelijke guerrilla’s”, is één van zijn vragen aan de deelnemers. Maar ook moet gedacht worden aan de hybride oorlogvoering op de Krim en in Oost-Oekraïne met inzet van propaganda, ondermijning, directe agressie en ondersteuning van separatisten, zonder officiële oorlogsverklaring. Middendorp: “Propaganda, provocatie en ondermijnende acties spelen tegenwoordig een even grote rol als wapens. Als de bewakers van onze samenleving moeten we daarom – nu meer dan ooit - de handen ineen slaan”.

Bij deze internationale topconferentie is Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander aanwezig, evenals generaal Philip Breedlove, de opperbevelhebber van de NAVO-strijdkrachten. Generaal Middendorp heeft naast politici, industrie en de militaire top van NAVO-partners ook vertegenwoordigers van internationale kennisinstituten, non-gouvernementele organisaties en multinationals uitgenodigd voor de conferentie. De conferentie heeft als doelstelling om onderlinge partnerschappen op te bouwen en te versterken.

Bekende aanwezige namen zijn onder meer Robert Kaplan (Amerikaans bedrijfseconoom), Jean-Claude Trichet (voormalig voorzitter Europese Centrale Bank), Jamie Shea (NAVO), Sir Rupert Smith (voormalig hoog officier van het Britse leger), Lora Saalman (universitair hoofddocent van het Asia-Pacific Center for Security Studies), Souad Mekhennet (journaliste) Ahmed Aboutaleb (burgemeester van Rotterdam) en Jeanine Hennis-Plasschaert (minister van Defensie).

(ministerie van Defensie, 17 maart 2015)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten