maandag 20 oktober 2014

Koning benoemt nieuwe Ridder Militaire Willems-Orde

Majoor Gijs Tuinman van het wapen der infanterie wordt 4 december benoemd tot Ridder Militaire Willems-Orde vierde klasse. Koning Willem Alexander reikt de hoogste en oudste Nederlandse ridderorde en dapperheidsonderscheiding uit op het Haagse Binnenhof. Tuinman krijgt de bijzondere onderscheiding vanwege zijn voortdurende en onder alle omstandigheden heldhaftig, beleidvol en moedig optreden tijdens een uitzending in Afghanistan.

Uitzonderlijk werk
Op advies van het Kapittel der Militaire Willems-Orde, heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert Tuinman voor deze onderscheiding voorgedragen. Hennis reageerde dan ook verheugd op het nieuws dat Tuinman inderdaad tot ridder wordt benoemd. “Militairen doen uitzonderlijk werk in binnen- en buitenland. Dat deze inzet onderscheiden wordt met de allerhoogste dapperheidsonderscheiding is de ultieme erkenning.”

Eerste Militaire Willems-Orde
De onderscheiding werd op 30 april 1815 door Koning Willem I ingesteld als erkenning van uitstekende daden van moed, beleid en trouw in de strijd. De eerste Militaire Willems-Orde werd uitgereikt aan Erfprins Willem Frederik van Oranje-Nassau voor zijn daden tijdens de Veldtocht van 1815 tegen Napoleon. Zijne Majesteit de Koning is Grootmeester van de Orde.

Nog vier in leven
De laatste individuele Militaire Willems-Orde (MWO) is op 29 mei 2009 toegekend aan kapitein Marco Kroon, pelotonscommandant bij het Korps Commandotroepen. Samen met hem zijn er nu nog vier Ridders MWO in leven. Verder zijn er nog enkele nationale en internationale militaire eenheden drager van de Militaire Willems-Orde.

Het Kapittel der Militaire Willems-Orde adviseert de minister van Defensie over voordrachten of aanvragen tot decoratie van militairen, burgers of eenheden. Zij hebben zich in de strijd onderscheiden door uitstekende daden van moed, beleid en trouw.

(ministerie van Defensie, 20 oktober 2014)Gijs Tuinman in actie in Afghanistan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten