dinsdag 18 februari 2014

Materieel missie Mali naar Eemshaven

Voertuigen bestemd voor de Nederlandse militairen die in Mali op missie gaan, vertrekken op woensdag 19 februari vanuit Gilze Rijen en Rucphen naar de Groningse Eemshaven. De witte jeeps, trucks, pantserwagens en brandweerauto met UN-aanduiding bieden tijdens de reis naar het noorden een opvallende aanblik. Vanuit de Eemshaven vertrekken de voertuigen aanstaande week per schip naar Ivoorkust of Senegal. Vanaf daar gaat de reis over de weg verder naar Mali.

Vanuit Rucphen vertrekken morgen vanaf 08.00 uur zeven diepladers met viertonners en pantserwagens van de types Fennek en Bushmaster naar de Eemshaven. Twee uur later starten eveneens de colonnes vanuit Gilze-Rijen, met in totaal 28 voertuigen en zeven aanhangers. Tussen 12.00 en 14.00 uur worden de zware transporten verwacht in het hoge noorden.

Komende week gaan de transportmiddelen aan boord van een groot transportschip voor een reis van twee à drie weken naar Afrika. Na aankomst en ontladen in Abidjan of Dakar (nu nog niet bekend) wacht nog een reis over land van enkele weken naar de eindbestemming: het Nederlandse kamp in Gao, Mali. Medio april moet het rollend materieel in ieder geval Gao hebben bereikt.

Het kabinet besloot op 1 november 2013 om op verzoek van de VN een bijdrage te leveren aan de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission (MINUSMA) in Mali. De VN-missie moet de veiligheid en stabiliteit in Mali herstellen. Nederland zet ongeveer 380 mensen per rotatie in voor MINUSMA. Het gaat met name om inlichtingenpersoneel, special forces en (onderhouds)personeel behorend bij vier Apache-gevechtshelikopters. De inzet is voorlopig gepland tot eind 2015.

(ministerie van Defensie, 18 februari 2014)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten