dinsdag 28 januari 2014

Rol Defensie tijdens nucleaire top in Den Haag

Marineschepen voor de kust, het luchtmachtradarstation, AWACS-vliegtuigen van de NAVO en een grondgebonden luchtverdedigingssysteem van de landmacht bewaken het luchtruim, F-16’s en Apaches staan paraat. Defensie speelt een hoofdrol tijdens de Nuclear Secrity Summit die zich op 24 en 25 maart afspeelt in Den Haag. Nederland verwelkomt bijna 60 wereldleiders, ongeveer 5000 delegatieleden en minstens 3000 journalisten.

Deze top, waarbij het draait om nucleaire veiligheid in de wereld, is de grootste die ooit door Nederland is georganiseerd. Veiligheid krijgt beide dagen de hoogste prioriteit. Daarom blijft de inzet van Defensie niet beperkt tot bewaking en beveiliging van het luchtruim en beveiliging van het land vanaf zee.  Zo ondersteunt de landmacht de Nationale Politie met onder meer beveiligings- en verbindingsmiddelen en voert de Koninklijke Marechaussee extra politie- en beveiligingstaken uit op de luchthavens.

Marechaussee
Verder voert de marechaussee ceremoniële beveiligingstaken uit, bewaakt en beveiligt het Koninklijke Huis en het Catshuis, en levert bijstand aan de Nationale Politie. Desgewenst voert de marechaussee in de Schengenlanden nog grenscontroles uit. Defensie heeft bovendien transporthelikopters, één toestel voor medische evacuaties, ambulances en EHBO-posten paraat staan op het voormalige Vliegkamp Valkenburg.

Logische plek
Na Washington en Seoel, wordt de derde editie van Nuclear Secrity Summit in het  World Forum in de Hofstad gehouden. Wethouder Verkeer Peter Smit: “Den Haag is internationale stad van Vrede en Recht, een logische plek voor deze internationale top. Door gaststad te zijn voor deze nucleaire top, dragen we bij aan de wereldwijde samenwerking ter voorkoming van nucleair terrorisme. We zien we ernaar uit om de wereldleiders in onze stad te mogen ontvangen.”

Meer informatie op de website van de Nuclear Security Summit

(ministerie van Defensie, 27 januari 2014)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten