maandag 16 december 2013

Eindejaarsboodschap minister Hennis-Plasschaert

Nog even en het jaar 2013 zit er op. Het was voor Defensie een belangrijk en wederom bewogen jaar. Een jaar van herijken en knopen doorhakken.

De nota In het belang van Nederland heeft het licht gezien. Veel medewerkers, militairen en burgers, hebben hier hard aan gewerkt. Om een militair relevante krijgsmacht te borgen, ook voor de toekomst, was een zorgvuldige afweging aan de orde. Het fundament hiervoor is verwoord in de nota.

Goed nieuws volgde in oktober. De nieuwe begrotingsafspraken pakten positief uit voor Defensie. Het gevolg hiervan was dat we in staat werden gesteld om enkele zeer pijnlijke maatregelen terug te draaien dan wel te verzachten. En dat was ook broodnodig. Een robuuste en responsieve krijgsmacht is immers in het belang van Nederland. Zoals ik eerder zei: dit gaat niet vanzelf. Het vereist een permanente inspanning en een besef van de waarde van Defensie. In de samenleving én in de politieke arena.

Het besluit over de vervanging van de F-16 heeft de nodige aandacht getrokken. En dan druk ik me diplomatiek uit. Maar na vele jaren van debat en onzekerheid kunnen we nu gaan werken aan de transitie naar de F-35. Onlangs was ik in de Verenigde Staten, Eglin Air Force Base. Onze vliegers en techneuten maakten kennis met onze testtoestellen. De voldoening en opluchting was begrijpelijkerwijs groot.

Het was ook het jaar van de redeployment uit Kunduz. Maar laten we niet vergeten dat er nog steeds meer dan 300 Nederlandse militairen belangrijk werk doen in Afghanistan! Net als in de 17 andere missie-gebieden trouwens, kijk daarvoor maar de missiepagina op de website.

2013 was ook het jaar van een nieuwe missie: Minusma, de VN-missie in Mali. De Tweede Kamer heeft op 12 december jongstleden brede steun uitgesproken voor onze bijdrage. De Leden toonden grote betrokkenheid en respecteerden, terecht, het militair advies van onze Commandant der Strijdkrachten. Dit waardeer ik enorm.

De kerstdagen liggen voor ons. En juist in deze periode doet het gemis van dierbaren zich voelen. Dat realiseer ik me zeer. Mijn gedachten gaan dan ook uit naar eenieder die zijn of haar naaste moet missen.

Voor nu wens ik u allen een welverdiend uitblazen van een bewogen jaar. Ik hoop van harte dat u, thuis of op missie, een mooie jaarwisseling zal beleven.

Minister van Defensie
Jeanine Hennis-Plasschaert
16 december 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten