maandag 1 april 2013

Van Uhm gaat memoires schrijven

Generaal buiten dienst Peter van Uhm uit Nijmegen gaat zijn memoires schrijven. Dat zei hij zondagochtend in een speciale uitzending van het TV Gelderland programma In Gelderland Live.Van Uhm gaf vier jaar leiding aan de Nederlandse strijdkrachten. De dag nadat hij in 2008 het commando overnam, sneuvelde zijn 23-jarige zoon in Uruzgan bij een aanslag met een bermbom. Van Uhm besloot aan te blijven als commandant en ging vorig jaar met pensioen.

De Nijmegenaar is na zijn pensioen toegetreden tot de Raad van Toezicht van park De Hoge Veluwe. Ook adviseert hij de NAVO in een bezuinigingsronde in Brussel. Op 4 mei houdt de oud-commandant een toespraak tijdens de Nationale Dodenherdenking.

(Omroep Gelderland, 31 maart 2013)

Hij baarde wereldwijd opzien door met een wapen in zijn handen een toespraak te houden op TEDx Amsterdam. Zijn boodschap was niet mis te verstaan: Peter van Uhm, toen nog Commandant der Strijdkrachten, kiest voor het wapen als gereedschap om de wereld beter en veiliger te maken. Een keuze die vandaag de dag nog steeds staat, ook al is hij inmiddels met pensioen.

Presentator Annemieke Schakelaar spreekt met Van Uhm over het leven na het uniform. Over de vraag waarom een jongen uit het vrijgevochten Nijmegen van de jaren zeventig voor het leger kiest en over het grote drama in zijn leven: het sneuvelen van zijn zoon Dennis in Afghanistan, de dag na zijn installatie als Commandant der Strijdkrachten.

[de link naar het gesprek met Peter van Uhm is te vinden op deze pagina van Omroep Gelderland]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten