dinsdag 18 juni 2013

Marine onderschept ruim duizend kilo cocaïne

Een drugsbestrijdingsoperatie van de Koninklijke Marine in het Caribisch Gebied resulteerde afgelopen week in een drugsvangst van ruim 1.000 kg cocaïne. De harddrugs werden aangetroffen aan boord van een verdachte go-fast. De inbeslaggenomen drugs en drie opvarenden zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht.

Zr.Ms. Holland (foto: Marine)

Patrouillevliegtuigen van de Amerikaanse kustwacht en de Amerikaanse ‘Customs and Border Protection’ detecteerden woensdagnacht een verdachte go-fast op de Caribische Zee. Hierop kreeg het marineschip Zr.Ms. Holland opdracht om het vaartuig te onderscheppen en onderzoeken. Gealarmeerd door de patrouillevliegtuigen probeerde de go-fast er met hoge snelheid vandoor te gaan, terwijl de bemanning balen drugs overboord zette in een poging het belastende materiaal te vernietigen. Na een korte achtervolging wist de Holland het verdachte vaartuig tot stoppen te dwingen en werd de driekoppige bemanning aangehouden.

Na de aanhouding zocht de bemanning van het marineschip ’s nachts met zoeklichten en nachtzichtapparatuur naar de balen drugs. Ook de volgende dag werd nog gezocht. In totaal werden 20 balen met een gewicht van 688 kg uit het water gehaald. Een drugstest wees uit dat het om cocaïne ging. De totale lading van de go-fast bedroeg vermoedelijk meer dan 1.000 kg. De bemanning en de drugs zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. De drugsboot is door de marine tot zinken gebracht, omdat deze een gevaar vormde voor de scheepvaart.

Baal cocaïne wordt uit het water gevist. Foto: Marine

Zr.Ms. Holland is één van de vier nieuwe patrouilleschepen, de zogenoemde ‘Oceangoing Patrol Vessels’ (OPV’s) van de Koninklijke Marine. Sinds de inzet van de patrouilleschepen in het Caribisch Gebied begin 2013 is dit de vierde succesvolle actie op het gebied van drugsbestrijding.

(ministerie van Defensie, 18 juni 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten