Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert vaart zaterdag mee op de jaarlijkse Canal Parade in Amsterdam, het hoogtepunt van de Gay Pride. De VVD-bewindsvrouw wil daarmee duidelijk maken dat iedereen bij Defensie 'zichzelf' moet kunnen zijn. Het is voor het eerst dat een minister van Defensie dit hedonistische volksfestijn voor mensen van alle horizontale gezindten en massaal toestromende 'gewone' burgers bezoekt.
Maar heeft deze actie voor Defensie ook maar enige prioriteit? Ik ken zelf geen Kamerstuk waarin melding wordt gedaan van problemen voor LBGTCQ's in de krijgsmacht. LBGT is inmiddels een min of meer ingeburgerde afkorting: Lesbians, Bisexuals, Gay en Transgenders. De C van Crossdressers en de Q van Queers heb ik zelf toegevoegd om de aanhangers van deze twee niches in de seksuele markt niet tekort te doen.
Het wordt ongetwijfeld een leuk stukje media exposure voor de minister, maar als ik haar was zou ik deze dagen erg hard en vooral ook erg zichtbaar werken aan de beloofde Toekomstvisie voor de krijgsmacht. Iedereen (en niet in de laatste plaats haar eigen personeel) zit te smachten om duidelijkheid over waar de krijgsmacht heen gaat. Onzekerheid is wijdverspreid; militairen en burgerpersoneel beginnen te mokken en te morren (voor zover al niet ontslagen) en dat moet je niet willen hebben in 'jouw' achterban.
Maar ik wilde het eigenlijk helemaal niet over de minister hebben. Onlangs viel mij onderstaande foto op van een lid van de VVD-fractie in de Tweede Kamer, Ronald Vuijk, die onder andere Defensie in zijn portefeuille heeft.
Ronald Vuijk. Foto: 112 Pagncie |
Wij zien een gewapend Kamerlid in camouflagepak. Persoonlijk vind ik dat niet kunnen. De wetgever maakt een strikt onderscheid tussen militairen en burgers en dat moet vooral zo blijven. Ook het oorlogsrecht (de Geneefse Conventies) maakt een dergelijk onderscheid. Ik raakte er op Twitter over in discussie met Vuijk. Hij vond mijn argumenten geen steek houden aangezien hij op een militair terrein meedeed aan een oefening. De discussie liep al snel dood, en een uitnodiging mijnerzijds om een schriftelijke toelichting te geven bleef onbeantwoord. Voor de duidelijkheid: ook op een militair oefenterrein gelden de Nederlandse wetgeving én de Geneefse Conventies.
foto: 112 Pagncie |
Kamerlid Vuijk was uitgenodigd voor de oefening door Brigadegeneraal Hans van der Louw, de baas van de 43ste Gemechaniseerde Brigade. Een onderdeel daarvan, 112 Pantsergeniecompagnie, oefende in Marnehuizen het 'optreden in verstedelijkt gebied'. Doel was om Vuijk en zijn stagiaire Masoumah Hosseini een blik te gunnen in de militaire keuken. Maar moest dat gewapend en in gevechtspak? Ik vraag het maar. Overigens: als ík me in camouflagepak en met een nepwapen op een oefenterrein zou begeven zou ik binnen tien minuten worden gearresteerd, vml. dpl. wmr. en journalist of niet.
Vuijk weet verder prima hoe het er in de militaire keuken aan toe gaat. Hij was namelijk in zijn jonge jaren dienstplichtig sergeant, en tekende nog eens een paar jaar bij. Wel bij het destijds meest saaie onderdeel van de landmacht: in de jaren '80 stond het Regiment van Heutz bekend als een soort afvalputje voor kansloze dienstplichtigen, belast met oersaaie bewakingstaken. Verder dan sergeant heeft hij het ook niet geschopt, terwijl je, als ik me het goed herinner, destijds als KVV'er best sgt1 kon worden.
Volgens zijn LinkedIn-profiel was Vuijk ook schietinstructeur. Maar onderstaande foto bewijst dat hij de opgedane kennis geheel is vergeten, of helemaal nooit schietinstructeur was.
Foto: 112 Pagncie |
Over de stagiaire zo meteen meer, maar laat ik het hoofdstuk-Vuijk afsluiten met het volgende. Een camouflagepak en een wapen staan niet alleen voor 'Kijk Mij Als Kamerlid Eens Stoer Meedoen'. Ze staan ook voor sneuvelbereidheid. Ben je daartoe bereid, sergeant-zeer-buiten-dienst Vuijk? Wanneer de Vaste Commissie Defensie weer een exotisch oord bezoekt, ga je dan met de troepen mee de poort uit, met vlekkenpak, scherfvest en wapen? En zónder de BSB-beveiligers die bezoekende Kamerleden zelfs op een beschermde compound om zich heen hebben? Zo ja, dan ben je voor mij een echte kerel. Zo nee,dan ben je een slappe wannabe. Loze Gun Pride...
De stagiaire dus. Masoumah Hosseini. Ouders Afghaans, spreekt vloeiend Dari en is freelance tolk voor het ministerie van Defensie. Staat op de wachtlijst om naar Afghanistan uitgezonden te worden. Jurist, werkte o.a. als rechtbankgriffier en is net als Ronald Vuijk afkomstig uit de boezem van de afdeling-Delft van de VVD. Het is een kleine wereld. En als ik een 'stukje profilering' op haar loslaat zou ik denken dat zij, eh, ach laat maar, dat is speculatie.
Ook van Masoumah zijn enkele foto's online gezet. Uit een daarvan blijkt dat zij i.t.t. haar baas de verkleedpartij in Marnehuizen niet al te serieus nam. Wel cool trouwens, die witte schoentjes.
Masoumah Hosseini Foto: Facebook |
Ook de volgende foto hoort in de categorie 'iets minder serieus'. Let op de vinger aan de trekker (ook een no-no) en de roodgelakte nagels, in combinatie met het camouflagepak zeer geschikt indien men zich toevallig verdekt moet ophouden in struiken met felrode bessen... En ook hier een gevalletje Gun Pride.
Masoumah Hosseini. Foto: 112 Pagncie |
Tot besluit ontkom ik er, ondanks mijn goede voornemens, toch niet aan om enige woorden te wijden aan minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. Nog voor zij minister werd deed dit VVD-lid aan crossdressing (no pun intended) en overtrad een gulden regel: een burger (en al helemaal een politicus) heeft niets te zoeken in een uniform. Gun Pride, zonder gun.
Detail uit foto Elsevier |
Ik zal maar niets zeggen over wat ik in mijn jeugd heb geleerd: "Een net meisje staat niet met de benen wijd", want dat zou wellicht als ouderwets en/of seksistisch kunnen worden bestempeld. Waar ik het over wilde hebben is 'de minister na haar optreden bij Linda de Mol'. Sindsdien heb ik meer dan voorheen de neiging om de bewindsvrouw als Jeanine aan te spreken. Mag dat? Ach Jeanine, dit is maar een column.
In dat programma gaf Jeanine aan een kinderwens te hebben. Ze deed dat op een wat omslachtige manier, door dat onderwerp expliciet uit te sluiten van verdere discussie. Met een kinderwens is niets mis. Maar, Jeanine, weet je welke mensen een vervulde en vervolgens ongedaan gemaakte (en niet meer in te halen) kinderwens hebben? De ouders van de 23 Nederlandse militairen die in Afghanistan zijn gesneuveld of verongelukt, en de ouders van sergeant D. die met een Diemaco (waarmee collega Vuijk op de foto's zo vrolijk rondloopt) op Kamp Holland zijn hoofd aan gort heeft geschoten.
Jeanine, wat ik in jouw publieke optredens mis is een regelmatige uiting van diep respect voor die gesneuvelden en hun nabestaanden. Of dacht je dat met het aantreden van een nieuw kabinet die ereschuld minder belangrijk wordt? Het zijn ook 'jouw' gesneuvelden en die van jouw voorgangers en opvolgers. En het is mede daarom dat ik jouw optreden bij de exhibitionistische en losbandige Canal Parade ongepast vind. Ik zou zeggen: blijf gewoon weg (niemand die het opvalt) en gebruik de tijdswinst om verder te werken aan de Toekomstvisie.
Update: video Nieuwsuur over de Defensieboot op de Canal Parade.
Goed stuk, al vraag ik me nog steeds af of het nu daadwerkelijk in strijd is met het oorlogsrecht dat een kamerlid zich tijdens een oefening in uniform hijst. Hoewel ik zeer zeker de meerwaarde ervan inzie om Kamerleden een beetje bij te scholen als het om Defensie gaat, is er in de categorie rollen en taken en scheiding der machten wel eea op te merken aan het gebeuren.
BeantwoordenVerwijderen