Het ministerie van Defensie gaat de inkomensachteruitgang voor militairen voor dit jaar repareren, waardoor ze er maximaal nog ‘maar’ 1,5 procent op achteruit gaan. Dat zei een woordvoerder maandag na een bericht hierover in het AD. Het geld, circa 50 miljoen euro, komt uit de eigen organisatie.
De militaire bonden, die in december het overleg met Defensie hadden opgeschort vanwege de kwestie, zijn nog steeds boos. Onder meer omdat ze vrezen dat het probleem in 2014 alsnog op het bordje van de militairen komt, aldus Jan Kleian van de Bond voor Defensiepersoneel ACOM.
Het conflict komt voort uit de invoering van de Wet uniformering loonbegrip (WUL). Die heeft gevolgen voor het loon van alle Nederlanders. Burgers gaan er maximaal 1,5 procent op voor- of achteruit. Voor militairen ligt dat anders: zij zouden tussen de 1,2 procent en 4,8 procent moeten inleveren.
Defensie zegt nu dus dat dit voor militairen volgend jaar maximaal 1,5 procent wordt. Maar volgens Kleian kan de achteruitgang altijd nog variëren van 0,8 tot 1,8 procent, terwijl de bandbreedte voor andere Nederlanders min 1,5 tot plus 1,5 procent is.
Bovendien, zo stelt de vakbondsman, zouden militairen volgens jaar op de secundaire arbeidsvoorwaarden moeten inleveren om meer geld te krijgen. “Een sigaar uit eigen doos’’, schampert Kleian, die stelt dat slechts de minister van Financiën hier beter van wordt. De woordvoerder van Defensie zegt dat de oplossing binnen de arbeidsvoorwaarden moet worden gevonden.
Bij Defensie werken ruim 44.000 militairen en ruim 18.000 man burgerpersoneel.
(ANP/Hart van Nederland, 7 januari 2013)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten