donderdag 6 december 2012

'Nederland stuurt Patriots naar Turkije'

Nederland stuurt Patriot-raketten naar Turkije. De ministerraad gaat daar vrijdag mee akkoord. Dat hebben ingewijden donderdag tegenover het ANP bevestigd. Het luchtverdedigingssysteem moet de Turken beschermen tegen aanvallen uit Syrië.

Na het besluit van de ministerraad moet de Tweede Kamer er nog over spreken. De meeste partijen in de Kamer steunen de missie.

Daarna zal het nog enkele weken duren voordat de Patriots aan de Turks-Syrische grens zijn gestationeerd. Met de missie gaan enkele honderden Nederlandse militairen mee.

Het wordt de derde keer dat het Patriot-luchtverdedigingssysteem naar Turkije gaat. Dat gebeurde eerder in 1991 en 2003. Toen moesten de raketten het land beschermen tegen mogelijke aanvallen van het Irak van dictator Saddam Hussein.

Ankara
De regering in Ankara vroeg vorige maand aan de NAVO om de inzet van de Patriots. De NAVO ging hier dinsdag mee akkoord en de Duitse regering stemde eerder donderdag al in met de uitzending.
Er gaan maximaal 400 Duitse militairen met de missie mee. Binnen het bondgenootschap beschikken alleen Nederland, de Verenigde Staten en Duitsland over Patriots.

Verkenners
Eerder deze week kwamen Nederlandse militaire verkenners terug uit Turkije. Zij hebben met Amerikaanse en Duitse collega's onder meer gekeken naar zaken als locaties, logistiek en commandovoering. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert zei eerder dat Turkije als gastland ''met name de kosten gaat dragen''.

Op Turkse grensdorpen zijn de afgelopen maanden verschillende keren mortier- en artilleriegranaten uit Syrië terechtgekomen. Patriots zijn niet geschikt om dit soort beschietingen te stoppen. De Turken vrezen naar verluidt vooral mogelijke aanvallen met raketten met chemische wapens.

Directe steun
Het kabinet onderzoekt hoe directe steun aan vreedzame oppositiegroepen in Syrië kan worden gegeven zodat die kunnen zorgen dat basisvoorzieningen voor de lokale bevolking weer op gang komen. Dat schrijven minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Op dit moment wordt voornamelijk hulp gegeven via internationale organisaties zoals de Unhcr en het Rode Kruis.

Frankrijk geeft al dergelijke steun in gebieden die niet meer onder controle staan van troepen van president Bashar al-Assad. Er wordt dan voor gezorgd dat bijvoorbeeld bakkerijen weer gaan functioneren.

(ANP/Nu.nl, 6 december 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten