zaterdag 8 december 2012

NAVO-vloot bij Somalië over in Italiaanse handen

Het NAVO-commando over de antipiraterijvloot bij Somalië is gisteren door Nederland overgedragen. Commandeur Ben Bekkering heette in Djibouti zijn Italiaanse opvolger Rear Admiral (schout-bij-nacht) Antonio Natale welkom als nieuwe commandant van de zogeheten Task Force 508. Het Italiaanse marineschip ITS San Marco heeft gelijktijdig de taak van vlaggenschip overgenomen van Hr. Ms. Rotterdam, die binnenkort terugkeert in Den Helder.

Commando-overdracht. Foto: Defensie

Het vlootverband (Standing NATO Maritime Group 1) nam vanaf begin juni deel aan antipiraterijoperatie Ocean Shield in de Hoorn van Afrika. Het eskader stond sinds 23 januari 2012 onder bevel van de Nederlandse Bekkering.

Preventief
Met zowel de Rotterdam als eerder met Hr. Ms. Evertsen als commandoschip patrouilleerde Bekkering met zijn mensen op de internationale vaarroutes. Veel tijd werd besteed aan insluitende operaties voor de kust. “Daarmee hadden we twee doelen voor ogen”, vertelt de commandeur. “Ten eerste om piraten tegen te houden voor ze de zee ook maar op konden. En in de tweede plaats om contact te leggen met de kustbevolking, voor informatie, begrip en samenwerking in de strijd.”

Berechting
Volgens de vertrekkende commandant zijn daarin grote stappen gezet. Er werd afgelopen half jaar geen enkel koopvaardijschip gegijzeld; slechts een werd er aanvallen, net als een vissersschip. De NAVO-schepen wisten de piraten echter te achterhalen en wisten daarnaast het werk van 2 piratengroepen tijdig te verstoren. Het leidde in alle gevallen tot berechting van de verdachten, in Oman, de Seychellen, Spanje en Nederland.

Hr. Ms. Rotterdam. Foto: Defensie

Onder Bekkerings leiding bezochten de NAVO-schepen 300 vissersboten en volgde twaalf keer een ontmoeting met dorpsoudsten van de noordoostkust. 400 dorpsbewoners kregen medische hulp aan boord van landingsvaartuigen, die hiervoor zes keer tot dicht onder de kust kwamen.

Verlenging
Deze ontmoetingen moeten onder de Somalische bevolking bijdragen aan het draagvlak voor de internationale inspanningen. De Nederlandse regering onderstreepte het belang daarvan vrijdag door haar besluit de EU- en NAVO-missies bij Somalië met een jaar te verlengen. De NAVO is sinds eind 2008 actief in het gebied en gaf onlangs aan haar inspanningen zeker tot 2014 te willen voortzetten.

(ministerie van Defensie, 8 december 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten