dinsdag 11 december 2012

Medaille voor beveiligingsteam marine

Een militair beveiligingsteam van de Koninklijke Marine heeft vandaag de Herinneringsmedaille Vredesoperaties gekregen voor hun inzet in de Europese antipiraterijmissie Atalanta bij Somalië. Dat gebeurde tijdens een publieke ceremonie in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Het eremetaal werd uitgereikt door de voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR), Tineke Netelenbos, de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp en de Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom. “U heeft de toegevoegde waarde van de teams opnieuw bewezen. De EU is vol lof over uw werk. Dat is een groot compliment waard”, zei generaal Middendorp tot de gedecoreerden.

Medaille-uitreiking AVPD. Foto: Defensie

Veilig
Het zelfstandige detachement van zwaarbewapende mariniers en vlootpersoneel, het zogenoemde Autonomous Vessel Protection Detachment (AVPD), beschermde van juli tot medio oktober van dit jaar het humanitaire transportschip MV Caroline Scan van het Wereldvoedselprogramma tegen piraten in de Somalische wateren. Ook zorgden de militairen voor het veilig overladen van de hulpgoederen in de havens. Zo konden de Verenigde Naties 1.000 ton voedsel voor de hongerende bevolking van Somalië veilig afleveren in de havens van Mogadishu, Berbera en Bosaso.

Eerste
Door militairen in te zetten aan boord van de humanitaire transportschepen, is begeleiding door een marineschip niet meer nodig wat het een stuk efficiënter maakt. Nederland was het eerste land dat op deze manier een voedseltransportschip van de Verenigde Naties beschermde. In totaal hebben 3 AVPD’s elk 3 maanden meegevaren.

Flexibel
“Soms was u vier weken langer onderweg dan gepland en raakte u zelfs door uw eigen voedselvoorraad heen”, zei generaal Middendorp. “Dat heeft u niet afgeleid. U bleef flexibel en zette door. Doordat u het VN-voedselschip beveiligde, kwam er een marineschip uit de EU-missie Atalanta vrij om elders kapingen van piraten op zee tegen te gaan.” Dat dit effect heeft, staat volgens de Commandant der Strijdkrachten onomstotelijk vast. “In 2009 werden 133 aanvallen op koopvaardijschepen gedaan. Dit jaar, tot nu toe, ‘slechts’ 21, een flinke afname dus. Maar het zijn er nog altijd 21 te veel.”

(ministerie van Defensie, 11 december 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten