donderdag 13 december 2012

Inlichtingenketen versterkt met slimmere Fuchs


Met 2 nieuw ingerichte Fuchs-verkenningsvoertuigen en 3 mobiele analysecontainers beschikt de Koninklijke Landmacht sinds gisteren over verbeterde hightech interceptiemiddelen. Hiermee zijn de inlichtingeneenheden breder inzetbaar in de diverse missiegebieden, zoals in Afghanistan.

Fuchs sensorstation
Foto: Defensie
De speciale Fuchsen voor elektronische oorlogsvoering (EOV) zijn ingericht om in het missiegebied inlichtingen te verzamelen. Ze kunnen radiosignalen peilen, onderscheppen en classificeren. Met de zogeheten sensorstations in deze voertuigen kunnen inlichtingenspecialisten van de landmacht de locatie van uitgezonden elektromagnetische signalen bepalen. Het sensorstation is hiertoe uitgerust met een 19 meter hoge antennemast.

Ook kunnen ze snel tal van gecodeerde berichten in een brede frequentieband opvangen en doorsturen naar de nieuwe analysecontainers op bijvoorbeeld een kampement. Daar analyseren specialisten de signalen verder. Vervolgens sturen ze deze door naar commandanten hoger in de inlichtingenketen.

Russisch luisteren
In de Koude Oorlog leerden sommige Nederlandse militairen Russisch om radiosignalen te peilen en af te luisteren. Tegenwoordig verloopt militaire communicatie minder via spraak, maar via versleutelde signalen. Die zijn niet meer uit te luisteren. Met de nieuwe sensorstations is 102 EOV compagnie, die de Fuchs gebruikt, niet meer alleen afhankelijk van spraakinterceptie en dus weer helemaal bij de tijd en beter inzetbaar, waar ook ter wereld.

‘t Harde
De Defensie Materieel Organisatie droeg de nieuwe zogeheten technische interceptiemiddelen op de Luitenant-kolonel Tonnetkazerne in ’t Harde over aan 102 Elektronische Oorlogvoeringscompagnie. Dit onderdeel van de inlichtingeneenheid JISTARC houdt zich bezig met elektronische oorlogvoering. Ze onderschept, lokaliseert, analyseert en verstoort vijandelijke communicatie met elektromagnetische middelen. Daarmee verzamelt de compagnie niet alleen passief inlichtingen, maar draagt ze ook actief bij aan de veiligheid van uitgezonden militairen.

(ministerie van Defensie, 13 december 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten