zaterdag 11 augustus 2012

Defensie bezig met charmeoffensief

door Arjen de Boer

Militairen en vakbonden zien de donderwolken al hangen: op zoek naar miljarden zal bij een nieuwe bezuinigingsronde weer met gretige blikken naar de krijgsmacht worden gekeken. Verkiezingsprogramma's beloven alvast weinig goeds, concludeert vakbond ACOM. Bovendien zien kiezers defensie niet als hoofdpunt, zo bleek uit een enquête van EenVandaag.

Deze onzekerheid is fnuikend voor het moreel, beseft demissionair minister Hans Hillen (Defensie). Dus trekt hij met zijn ministerie links en rechts aan de bel. In Kamerdebatten bijvoorbeeld: zijn organisatie 'piept en kraakt' na de recente bezuiniging van ruim één miljard euro, 'de ombuigingen zijn zo groot en hakken er zo diep in dat mijn organisatie voor de rest respijt moet krijgen'.

Om de boodschap uit te dragen komen er extra gesprekken van hoge militairen met de pers, worden militairen aangemoedigd te twitteren en worden op de website successen onder de aandacht gebracht.

Petitie
In een bericht wordt zelfs de conclusie getrokken dat veel Nederlanders het oneens zouden zijn met nieuwe bezuinigingen. Dit laatste gebeurde op basis van de petitie tegen nieuwe bezuinigingen van Rob Hunnego, marine-officier en voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Marineofficieren (KVMO). Het ministerie verwijst in een nieuwsbericht op de site nadrukkelijk naar de petitie, die inmiddels door zo'n 6.300 mensen is ondertekend.

"Ik denk dat veel Nederlanders het belang van defensie niet goed beseffen, dat het alleen is om de Belgen en Duitsers buiten de deur te houden", zegt Hunnego die benadrukt dat zijn initiatief niet vanuit het ministerie komt. De actieve houding van Defensie is opmerkelijk te noemen, weet Jeroen Sprenger, oud-directeur communicatie van het ministerie van Financiën.

Ageren
Geen enkel ander ministerie ageert zo opzichtig tegen bezuinigingen. "Ik kan me voorstellen dat op Defensie mensen denken: iedereen is blij met ons en vervolgens wordt er aan de poten van onze stoel gezaagd." Bovendien is Defensie een bijzondere club, aldus Sprenger. Het ministerie en leger zijn als het ware één, bij andere ministeries is die directe band veel minder.

Geen vet
Defensie snijdt volop in het eigen vlees en dat is een marteling. Het ministerie van Defensie ontkent dat er een uitgekookte strategie is bedacht. Maar de grote trom wordt wel geslagen en dat moet ook, vindt de vakbond VBM]NOV. "Niemand doet het voor ons", zegt voorzitter Jean Debie. Daarom doen ook de vakbonden en verenigingen van militairen mee. Hunnego van de KVMO hoopt dat zijn petitie nieuwe bezuinigingen voorkomt: "Defensie heeft geen vet meer dat kan worden weggesneden."

(De Stentor, 11 augustus 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten